Inici | www.academia.cat | contacte | Avís Legal | Català · Castellano · English
Ho sentim, aquest contingut no està disponible en l'idioma actual

Temes de Divulgació

“Hola espero que todo este bien, mi curiosidad es la siguiente:

Tuve un problema de estenosis traqueal de la mala en estos momentos me encuentro con un tubo de Montgomery, deben de saber cual es mi problema es que los doctores no me dan respuesta solo me dicen que esperey le dijeron a mi mama que en el extranjero no había cura, tan solo tengo 23 años quisiera seguir mi vida normal tengo un hijo que me necesita y quisiera estar allí cuando comience a crecer. Espero tener respuesta de su parte Gracias por atenderme”."
Estimada Señora.

La estenosis laringo-traqueal representa una patología realmente compleja, donde se necesita mucha paciencia para alcanzar el resultado satisfactorio. Sin lugar a dudas, debe confiar en su médico y solicitar toda la información que precise, dado que cada caso de estenosis puede ser muy diferente a otro, y debe individualizarse mucho el tratamiento.

En la estenosis laringo-traqueal hay una disminución del paso del aire que debe llegar al pulmón, y el TUBO DE MONTGOMERY permite mantener dilatada la estenosis y favorece una cicatrización correcta. Dicho tubo debe llevarse, en general, algunos meses para alcanzar el objetivo de poder retirarlo. De todas formas, con el tubo de Montgomery se puede llevar una vida casi totalmente normal.

Finalmente decirle que si bien su problema puede resultar complejo y necesita paciencia, debe mantener la esperanza dado que la mayoría de casos se consiguen resolver favorablemente y muchas personas siguen trabajando e investigando para poder ofrecer, en un futuro no muy lejano, mejores soluciones a problemas como el suyo.

Societat Catalana d’Otorinolaringologia i Patología Cervicofacial
"Hola,

Us escric per veure si em podeu ajudar amb la meva filla A., que ara té gairebé deu mesos. Va néixer amb atrèsia d'esòfag, de la qual va ser operada als tres dies de vida. De la intubació, o potser de la mateixa malformació, li ha quedat una paràlisi bilateral de les cordes vocals.

Segons els metges no hi ha cap remei paliatiu que es pugui aplicar ni ara ni més endavant, almenys cap que no sigui agressiu, s'ha d'esperar fins l'any de vida per veure com evoluciona la paràlisi i poder diagnosticar si serà definitiva o no. Si ho fos, que té tota la pinta, només es podria fer una traqueostomia o una cordeotomía (no sé si s'escriu així) per a que no es produeixi l'ofec que ara pateix i que es podria agreujar quan comenci a fer un major esforç físic, com gatejar o caminar.

El motiu de la consulta és saber si hi ha més casos com el seu, o similars, per poder comparar quina seria una possible recuperació i veure quin ha estat el seu dia a dia. M'agradaria compartir, si existeix algú més amb paràlisi bilateral, quina ha estat la seva experiència amb pacients de curta edat, per saber quina podria ser una possible evolució, però de moment no he trobat a ningú en el seu cas. Els metges es limiten a dir-nos que hem d'esperar a veure com evoluciona, i ja sé que tenen raó, però nosaltres, com a pares, necessitem mes informació sobre el tema.

Moltes gràcies per avançat."

1. Es cert que avui en dia no hi ha tractaments per CURAR la paràlisis bilateral de les cordes (en el cas de que NO es recuperi espontàniament).

2. Els tractaments actuals busquen aliviar el símptoma principal d'aquesta situació: l'ofèc. Bàsicament hi ha els dos mètodes descrits:

    - a. Fer una traqueotomia (un forat per sota de l'obstrucció) que permeti respirar be, i tambè parlar bé (vàlvula) però amb el inconvenient de tenir aquest forat al coll (problema estètic, d'autoimatge, per banyar-se, etc).

    - b. Obrir el pas entre les cordes vocals (cordotomia o similar).
    Permet respirar millor, però es pert una certa potència en la veu (difícil de precisar la pèrdua). La avantatge és que no cal el forat.
    L'inconvenient és la disminució de la potència de la veu.

3. Es clar que hi ha casos similars. Quan la paràlisi NO es recupera gens (hi ha casos on hi ha recuperacions parcials) i les cordes queden molt "tancades" cal fer un dels dos tractaments, que solen donar un molt bon resultat en quan a control del símptoma (ofeg) amb els inconvenients ja asenyalats per cada un.

Societat Catalana d’Otorinolaringologia i Patología Cervicofacial

 

 

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Major de Can Caralleu, 1-7 (08017) Barcelona. Tel. 93.203.10.50 FAX 93.203.26.18 - scorl@academia.cat